Varázslatos időutazásra invitáljuk a látogatókat, melynek során megelevenedik a múlt a palotai vár tövében. Az erősséget egykor Újlaki-várnak hívták, mivel az építkezést az Újlaki család kezdte el. A família leghíresebb tagja Újlaki Miklós volt, aki először a Hunyadiak ellensége, majd szövetségese lett. A korszak jellegzetes alakja volt, hatalomra éhes főúr, aki gátlástalanul tört a céljai felé, nem riadt vissza az engedély nélküli erősítési munkálatoktól vagy a hamis pénz verésétől sem. A Mustra során betekintést nyerhetünk a XV. század egyik legellentmondásosabb alakjának viselt dolgaiba, meglátogathatjuk a titkos pénzverdéjét, találkozhatunk katonáival, megnézhetjük a kor táncait. 

2024. június 07-08. Palotai Mustra történelmi várjáték a Thury-várban és környékén. 

Forgatunk egyet az idő kerekén, és máris a legendás bajnok, Thury György korában járhatunk. „A Dunántúl oroszlánja” életre kel, tanúi lehetünk párbajának a híres perzsa bajnokkal, akitől végül elnyerte annak kiváló minőségű pallosát. Természetesen a vár leghíresebb ostromára is sor kerül, amikor a palotaiak tizenhatszoros túlerő ellen is sikerrel védték meg a falakat. Közben bepillanthatunk a XVI. század vitézeinek mindennapjaiba, láthatjuk étkezésüket, játékos bajvívásaikat, az apródok képzését. 

Folytatódik az időutazás: már a Zichyek korában járunk, akik közel kétszáz évig voltak Várpalota meghatározó alakjai. Reformkori úrhölgyek és urak sétálnak felénk, találkozhatunk Zichy Antóniával, Batthyány Lajos özvegyével, megismerkedhetünk Zichy Mihály munkásságával, akit kortársai a „rajzolás fejedelmének” neveztek el. Életre kel Zichy Paulina, a vár utolsó úrnője, megismerhetjük szomorú sorsát és meglátogathatjuk a szobáját. 

Az időkerék közben forog előre-hátra, de ezek maradjanak egyelőre titokban. Hamarosan újabb részleteket fogunk megismertetni az érdeklődőkkel.