Thury-vár vitézei

A Thury-vár vitézei Hagyományőrző és Sportegyesület 2018-ban alakult meg Várpalotán. Célkitűzéseink között szerepel Thury Györgynek, a hódoltság korának talán leghíresebb bajvívójának a megismertetése minél több emberrel, egyfajta Thury-kultuszt teremteni. Egykor rettegték a törökök a nevét, a Dunántúl oroszlánjának nevezték, a legendák hatszáz győztes párviadalról regélnek. Bár ez a szám túlzásnak tűnik, tény, hogy sokat harcolt és soha nem győzték le személyes küzdelemben. Habár a környéken elesett Fehérvár és Veszprém, a törökök fosztogatták a vidéket, de amíg Thury György volt a vár kapitánya, a bakonyi szél vígan lengette Várpalota zászlaját a falakon.

Csapatunkban vannak tapasztalt vitézek, akik évek óta szerepelnek a hagyományőrző rendezvényeknek, és szeretnénk, ha az új tagjaink is részesei lennének ezeknek a remek hangulatú és tanulságos fellépéseknek. A várban és a környéken vállalunk kisebb bemutatókat is, ahol ki lehet próbálni a tizenhatodik század jellegzetes fegyvereit. Íjásztatás, csatacsillag használata, kelevéz dobás, ágyúgolyó hajítás szerepel a repertoárunkban, emellett bemutatjuk a korszak lőfegyvereit is, a kanócos puskát, a muskétát, a szakállas puskát, a kovás pisztolyt, a várban a falkonettát is.

A hagyományőrző vonulat mellett a csapat a sportra is nagy hangsúlyt fektet.

Az egyesület 2019 februárjában szerezte meg az első magyar bajnoki címet történelmi íjászatban, amit azóta már megsokszoroztak, sőt már világbajnoki címmel is büszkélkedhetnek. 

Palotai Mustra – történelmi várjáték

Minden év június második hétvégéjén történelmi fesztivált tartunk a vár tövében. 

Varázslatos időutazásra invitáljuk a látogatókat, melynek során megelevenedik a múlt a palotai vár tövében. Az erősséget egykor Újlaki-várnak hívták, mivel az építkezést az Újlaki család kezdte el. A família leghíresebb tagja Újlaki Miklós volt, aki először a Hunyadiak ellensége, majd szövetségese lett. A korszak jellegzetes alakja volt, hatalomra éhes főúr, aki gátlástalanul tört a céljai felé, nem riadt vissza az engedély nélküli erősítési munkálatoktól vagy a hamis pénz verésétől sem. A Mustra során betekintést nyerhetünk a XV. század egyik legellentmondásosabb alakjának viselt dolgaiba, meglátogathatjuk a titkos pénzverdéjét, találkozhatunk katonáival, megnézhetjük a kor táncait.

Forgatunk egyet az idő kerekén, és máris a legendás bajnok, Thury György korában járhatunk. „A Dunántúl oroszlánja” életre kel, tanúi lehetünk párbajának a híres perzsa bajnokkal, akitől végül elnyerte annak kiváló minőségű pallosát. Természetesen a vár leghíresebb ostromára is sor kerül, amikor a palotaiak tizenhatszoros túlerő ellen is sikerrel védték meg a falakat. Közben bepillanthatunk a XVI. század vitézeinek mindennapjaiba, láthatjuk étkezésüket, játékos bajvívásaikat, az apródok képzését.

Folytatódik az időutazás: már a Zichyek korában járunk, akik közel kétszáz évig voltak Várpalota meghatározó alakjai. Reformkori úrhölgyek és urak sétálnak felénk, találkozhatunk Zichy Antóniával, Batthyány Lajos özvegyével, megismerkedhetünk Zichy Mihály munkásságával, akit kortársai a „rajzolás fejedelmének” neveztek el. Életre kel Zichy Paulina, a vár utolsó úrnője, megismerhetjük szomorú sorsát és meglátogathatjuk a szobáját.

Az időkerék közben forog előre-hátra, de ezek maradjanak egyelőre titokban.