A lőpor:

A feketelőport salétrom, szén és kén megfelelő arányú keverékéből állítják elő, és a puskaporként is ismert robbanószer magas hőmérsékleten meggyújtva gázt kibocsátva ég. A gáz térfogata nagyobb, mint a szilárd halmazállapotú lőporé, ezért megpróbál kiterjeszkedni, ezáltal a zárt térben -mint amilyen az ágyú csöve vagy a puskacső – ez azt eredményezi, hogy nyomást gyakorol a tárgyra, ami akadályozza a térfoglalását. Ennek eredményeképp az ágyúgolyót vagy lövedéket nagy sebességgel kilöki, miközben eldördül a fegyver. Ez a tulajdonképpen egyszerű kémiai folyamat oly mértékben forradalmasította a hadiipart, hogy hosszú évszázadokig meghatározta a hadviselést. 1326-ban Angliában töltöttek először lőport ágyúba, de rohamosan elterjedt az új csodafegyver, és a 15. század végére már külön iparág lett a lőpor készítése. 

Eleinte lisztfinomságú alakban gyártották, ami nagyon érzékeny volt a nedvességre, szállítás közben a három alkotóelem eltérő fajsúlyuk miatt szétvált, és ha nagyon letömörítették, meg sem gyulladt. 1410-ben viszont egy véletlennek köszönhetően rájöttek, hogy csekély nedvesség adagolása mellett szemcsés állagú lőport kapnak, ami megszáradva sokkal hevesebben ég, mint a lisztfinomságú. Ráadásul a szemcsés lőporból gyors égése miatt jóval kevesebbet kellett használni, ezért a tűzmesterek már tudatosan állították elő az újfajta lőport, amelyhez ecetet, szalmiákot vagy égetett szeszt adagoltak. Természetesen minden tűzmesternek megvoltak a maga titkos receptjei, és a 16. századra kialakultak a lőpor alapfajtái: a tüzes szerszámokba való, speciálisan erős lőpor, a lövegekbe töltött ágyúpor, a katonai kézi lőfegyverekbe használt szakállas-, puska és muskétapor és a vadászpuskákhoz, illetve a felporzásra való finom lőpor vagy gyújtópor.

A várakban, erődítményekben a lőport elkülönítve tárolták, száraz, hűvös helyen, és szigorú óvintézkedéseket hoztak a használatukra. Ennek ellenére előfordultak balesetek, villámcsapás, tűzvész vagy emberei mulasztás miatt, és nem ritkán megsemmisült az egész torony is a robbanás hatására. A palotai várban itt volt a lőporraktár, ahol Ön most áll, és néhány méterrel arrébb volt a lőportorony, ahol készítették is az ágyúkhoz és puskákhoz nélkülözhetetlen fekete lőport.