Szabó Vladimir festőművész. grafikus (1905-1991) kétszeres Munkácsy-díjas, Érdemes és Kiváló Művész. Festményein az álomszerű. sejtelmes, gyöngyházfénybe burkolt alakok és színvilág a jellemző. Műveiben szívesen és gyakran ábrázolta a történelem, a kisvárosi- falusi élet, a régi életforma nyújtotta témákat. A várpalotai vár Thury termében hat nagyméretű pannóját őrzik. 

A Hunyadi-címer című alkotásához I. (Hunyadi) Mátyás király családi jelképeket idéző pecsétje szolgált mintául.

A Vadászó társaság Mátyás királyt és hitvesét, Beatrixot ábrázolja. A mondák szerint Mátyás szívesen vadászott a Bakony rengetegében.

A Szórakozó fiatalok című alkotás is a XV. századhoz kötődik, a várkertben zenélő és táncoló, korhű viseletben pompázó hölgyeket és ifjakat jelenít meg.

Thury György a törökverő vitéz, palotai várkapitány messze földön híres volt bátorságáról, többször is kitört a várból, hogy megvívjon az ellenséggel. Egy ilyen összecsapást mutat be a Thury György párviadala című pannó.

A Postakocsi Várpalotán című alkotás Krúdyra és A vörös postakocsi című regényére emlékezve örökítette meg a századelő kisvárosi hangulatát. Krúdy Gyula író gyermekkorát nagyanyjánál, Várpalotán töltötte, élményeit a Palotai álmok című novelláskötetben örökítette meg.

A Vásár a várfal tövében szintén a századelő hangulatát idézi a város főterén álló ódon vár tövében tartott vásár megjelenítésével.