Fedezd fel az "Agyagba zárt tűz" varázslatos világát!

Ismerd meg a művészpáros lenyűgöző történetét!

Március 22-én nyitjuk meg kapuit az idei év egyik legkülönlegesebb kiállításának: „Agyagba zárt tűz” címmel a Petrás Mária és Petrás Alina művészpáros által alkotott kerámiakincsek veszik át a főszerepet a Thury-várban.

A művésznő és lányának munkásságát számos elismerés díjazta az évek során, köztük a Szervátiusz Jenő-díj (2006), a Magyar Művészetért díj (2006), a Prima Primissima díj (2013) népművészet és közművelődés kategóriában, valamint a Magyar Örökség díj (2016), és a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2019).

Különleges alkotásaik mögött a hagyomány és az újítás találkozása rejlik. Az agyagbazárt tűz ereje és szépsége a kiállított műveken keresztül elevenedik meg. Olyan formák és minták bontakoznak ki előttünk, melyek magukban hordozzák az évezredek tapasztalatát és a kortárs művészi megközelítést is.

A kiállítás megtekinthető március 22-től!

A kiállítás bármely általános Thury-vár belépővel megtekinthető! 

Petrás Mária, akit csángó földműves szülők gyermekeként Moldvában, Diószénben született 1957-ben, egy igazán különleges életutat járt be. Nyolctestvérével együtt nevelkedett, majd szakmai érdeklődése a művészet felé fordult. Elektroműszerész diplomát szerzett, majd felsőfokú tanulmányait Magyarországon folytatta, ahol 1991-ben kezdte a Magyar Iparművészeti Főiskolán a keramikus szakot.

2001 óta Pomázon, saját műtermében dolgozik, és alkotásaiban férje, Döbrentei Kornél magyar költő inspirációja is megjelenik. Petrás Mária és Alina nevű lánya elsősorban figurális kerámiákat alkotnak, amelyek biblikus témákat dolgoznak fel, műveik többek között a csángó falvak imáit és énekeit is felelevenítik. (Forrás: wikipedia)

Helyszín: Márvány terem, Thury-vár!