Öt ország fiataljai - Nemzetközi ifjúsági és civil találkozó

 

Táncesteken vettek részt, az Európai Unió működésével ismerkedtek meg, s kézilabda, valamint futballmeccseken is összemérték tudásukat a héten a nemzetközi ifjúsági és civil találkozó résztvevői.

Második alkalommal rendezett testvér- és partnervárosai részvételével nemzetközi ifjúsági és civil találkozót Várpalota önkormányzata, legutóbb 2012-ben találkoztak több nemzet fiataljai a településen. A közel egyhetes rendezvényre ezúttal Petrozsény (Románia) és Porto San Giorgio (Olaszország) testvérvárosokból, valamint Ilok (Horvátország) és Psary (Lengyelország) partnervárosokból érkeztek fiatal labdarúgók és kézilabdázók, csoportok és városi képviselők.

A négy településről érkező 14-16 éves sportolók, illetve a házigazda várpalotai, valamint pétfürdői csapatok nemzetközi futball és kézilabdatornán mérték össze felkészültségüket a városi sporttelepen. A sportszerű mérkőzéseken nem elsősorban a győztes kiléte volt a fontos, sokkal inkább az, hogy megismerjék egymást a résztvevők.

A közös sportolás mellett különböző foglalkozásokon és esteken lehetőségük nyílt egymás kultúrájának, gasztronómiájának megismerésére is. Több nemzetközi vacsorát rendeztek hagyományos magyar, olasz és lengyel ételekből, de bemutatkozott a petrozsényi néptáncegyüttes, az iloki népzenei együttes és a várpalotai Cserregő Néptáncegyüttes, utóbbi magyar tánc-házon is vendégül látta a résztvevőket.

Emellett a fiatalok kirándultak Budapesten és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, sétahajóztak a Balatonon, helyi hagyományőrző szervezetek vezetésével kipróbálták az íjászkodást, s egyetemisták segítségével az Európai Unió intézményrendszerével is megismerkedhettek.

Különböző szerepjátékokon keresztül ők maguk is személyesen átélhették az uniós törvényhozás lényegét, mondta el Borbásné Gazdag Gabriella, a találkozót szervező várpalotai önkormányzat nemzetközi kapcsolatokért felelős referense.