Szeptember 1-6. között kerül megrendezésre a XXIX. Várpalotai napok!

 

 

 

 

 

SZAKMAI BESZÁMOLÓ
XXIX. Várpalotai Napok
2014. szeptember 1-6.
 
 
Az idei évben 29. alkalommal került megrendezésre Várpalotán a Várpalotai Napok elnevezésű rendezvénysorozat.
A Várpalotai Napok Várpalota kiemelt, nagysikerű programja, melyben nemcsak a populáris műfajok, hanem a magas kultúra is helyet kap. A programok mindenki számára ingyenesek, azok számára is elérhetők, akik egyébként nem tudnának a kulturális programokra anyagiakat fordítani. A hat napos rendezvény felöleli Várpalota sokszínű kultúráját. A szórakoztató zenei műsorok mellett kiemelt szerepet kapnak az értékes kiállítások, gyermekműsorok, több művészeti ágat bemutató programok.
Az idei évben szakítottunk az elmúlt évek hagyományival, és a csak hétvégi programok helyett hétfőtől szombatig kínáltunk programokat a város és a városkörnyék kulturális élményre vágyó közönségének. 
2014. szeptember 1-jén, a fesztivál első napján mutattuk be Várpalota egyik legjelentősebb festőművészének, Tatár Antalnak művészeti albumát. A könyvbemutatóra közel kétszázan fogadták el meghívásunkat, hallgatták végig Sárváriné Rieder Zsuzsa alapos, minden részletre kiterjedő előadását.
Szeptember 2-án a Hadtörténeti Múzeum válogatásából nyílt kiállítás „Az I. világháború emlékezete 1914-1918.” címmel. A kiállításnyitón szép számmal jelentek meg a helyi laktanya hivatásos katonái, a fegyveres erők vezetői, meghívott vendégeink.
Szeptember 3-án két kiállítás megnyitása is várta az érdeklődőket: elsőként 16.00 órakor a Fodor Sára Tájházban – a THURY-VÁR Nonprofit Kft egyik telephelyén – nyílt meg a Kft. szervezésében működő gyöngyfűző szakkör tagjainak nagyon igényes, különleges ékszereket bemutató kiállítása. 17.00 órakor a Thury-vár Thury termében tekinthették meg az érdeklődők a Veszprémi Méretes Szabóság I. világháborús egyenruháiból nyíló tárlatot, s hallgathatták meg dr. Rainer Pál érdekfeszítő, személyes élményeket is tartalmazó előadását.
Szeptember 4-én Inotán is megemlékeztek az I. világháború áldozatairól, eseményeiről. 16.30 órakor az inotai I. világháborús emlékműnél koszorúzással kezdődött a megemlékezés, majd az Inotai Közösségi Házban folytatódott Dobszai József nyugalmazott alezredes előadásával. A megemlékezés keretében kiállítás nyílt az I. világháború inotai vonatkozású emlékeiből, melyhez a tárgyi emlékeket Inota lakói adták kölcsön a Közösségi Háznak.
Szeptember 5-én 16.00 órakor Katona Csaba alpolgármester  mondott köszöntőt a Várpalotai-Pétfürdői Kertbarátkör kiállításának megnyitóján – a Thury-vár folyosóján -, ahol 100-150 ember zsúfolódott össze. A fesztivál hétvégéjén több ezer érdeklődő tekintette meg a termelők, kiállítók különleges terméseit, lekvárjait, savanyúságait, befőttjeit, termesztett dísz- és haszonnövényeit. A kertészet iránt érdeklődők szakmai, növénytermesztési- és védelmi tanácsokat kaphattak a kiállító két kertészet szakembereitől.
Hagyományosan 16.40 órakor indult a Thuri térre a várpalotai Bányász Fúvószenekar vezetésével a Polgármesteri Hivatal elől a menetzenés felvonulás, amelyen városunk vezetői, vezető tisztségviselői, a meghívott osztrák, olasz testvérvárosok küldöttségei, civil szervezetek képviselői is részt vettek. A vár mögötti Thuri téren felállított színpadon 17.00 órakor a Bányász Fúvószenekar kíséretében elhangzott a Himnusz, majd kezdetét vette a XXIX. Várpalotai Napok ünnepi köszöntője. Várpalota város polgármestere köszöntötte a városért, a közösségért fáradhatatlanul, hosszú éveken át tevékenykedő személyeket. 
Az idén is a nyitóünnepség keretében került sor a Városszépítő és Védő Egyesület által meghirdetetett „Tiszta, virágos városért” mozgalom eredményhirdetésére.
A kitüntetések átadása után felléptek a város művészeti együttesei: a különböző tánc- és sportegyesületek bemutatója a nyitóünnepség fő attrakciója, a közösségépítő eseményre rengetegen voltak kíváncsiak, s az idén az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, szervezőket.
A közönség szórakozását az idén nem zavarta meg kedvezőtlen időjárás, nagyon jó hangulatban, kellemes melegben várták a meghívott előadók színpadralépését.
Elsőként a ByTheWay, a fiatalok nagy kedvencei mutatkoztak. Őket követte a színpadon Janicsák Veca és Molnár Ferenc „Caramel”, majd a nagyszámú érdeklődő legnagyobb örömére elkezdődött – a mindig nagysikerű – égi parádé. A tűzijáték után a Strokes Percussion Group vidám, nagyon szórakoztató, ütős – a szó mindkét értelmében – produkciójukkal. Pénteken a Várpalotáról indult Vad Fruttik zenekar mintegy 2 órás élőkoncertje zárta a napot.
A fesztivál nyitónapján kb. 6000 ember szórakozott felhőtlenül, s még a színpadi műsor befejezése után is órákig maradtak a fesztiválnak helyet adó téren felállított vendéglátósátorban szórakozva, vásárban sétálva, nézelődve.
A szombati napon az elmúlt évekhez hasonlóan a Diabétesz Klub ingyenes vércukor és vérnyomás mérése a Thury-vár folyosóján került megrendezésre, hozzájuk csatlakoztak a várpalotai Védőnői Szolgálat munkatársai, akik  hőtérképes állapotfelméréssel, életmód tanácsadással színesítették a programot. 
A 64. Magyar Bányásznap alkalmából kora reggel koszorúzás kezdődött a Szent Borbála emlékműnél a Rákóczi-telepen, majd a Jó Szerencsét Művelődési Központ emeleti előcsarnokában Pál Viktória festőművész, művésztanár kiállítása nyílt meg 9.30 órakor.
11.00 órakor a Thury teremben felcsendült a harangjáték a 64. Magyar Bányásznapon. A megemlékezésen, majd a Gróf Sztáray Antal Bányászattörténeti Gyűjteményben kezdődő koszorúzáson részt vettek a volt bányászok és hozzátartozóik, városunk vezető tisztségviselői, intézményvezetői, képviselői.  
Délelőtt kezdődött a Városszépítő és Védő Egyesület szervevésében egy regionális konferencia, melynek a Thury-vár adott otthont. A Dunántúl öt nagy városvédő szervezete fogadta el meghívásukat, s jöttek el, hogy bemutassák az általuk végzett tevékeny munkát. 
Szeptember 6-án 10.30 órakor a Thury-vár kápolnájában nyílt meg Sipos-Klenk Rita fotóművész kiállítása „90 nap a mentők közt” címmel. A kiállított fotók árverésre kerültek, s a befolyt összeget a Várpalotai Mentőállomás egy defibrillátor vásárlására fordítja. A kiállítás megnyitása után egy látványos baleseti szimulációs bemutatóra került sor a Thuri tér lezárt útszakaszán. A mentők, rendőrök, tűzoltók összehangolt munkáját mutatták be a nagyszámú érdeklődőnek.
Szombat délután a Bergengóc Zenegóc együttes zenés, interaktív előadásán 200-250 gyerek szórakozott felhőtlenül.
16.00 órakor nyílt meg a Thury-vár Márványtermében a Munkácsy-díjas Mednyánszky László festőművész I. világháborús képeiből rendezett tárlat. A műveket a pécsi Janus Pannonius Múzeumtól kaptuk kölcsön a kiállítás idejére, s november végéig még sok száz látogató tekintheti meg a műveket.
16.00 órától a nagyszínpadon a FolkManuShowk, majd az Ukrajnából érkezett lembergi néptánccsoport táncos produkcióján szórakozhatott a közönség, majd őkett követte Hien, Takács Nikolas és Kállay-Saunders András előadása. 
Az esti program 20.00 órakor Rúzsa Magdi élőkoncertjével, majd Zoltán Erika fantasztikus hangulatú retró műsorával folytatódott, s eddigre a Thuri téren soha nem látott embertömeg szórakozott felhőtlen hangulatban. Sehol nem lehetett szabad zöldterületet látni, bármerre néztünk, mindenhol tömeget láttunk.  
A fesztivál zárásaként 23.00 órától a várpalotai FunThomasBand zenekar húzta a talpalávalót a hajnalig tartó utcabálon.
A Várpalotai Napok a legnépszerűbb nyárvégi rendezvényünk, melynek programját igyekeztünk az idei évben is úgy összeállítani, hogy minden réteg, minden korú és érdeklődési körű ember találhasson magának olyan eseményt, amin szívesen részt vesz, tudása gazdagodhat, vagy egyszerűen csak kikapcsolódhat, jól érezheti magát. Az I. világháború 100. évfordulóját méltóképpen ünnepelhettük meg a rendezvénysorozat keretében nyíló kiállításokkal, s a színvonalas előadásokkal.
Örülünk, hogy idén is több ezer ember szórakozott együtt önfeledten a fesztivál idején.